Fenomene sociale naturale vs. fenomene sociale artificiale

In 30 octombrie 2015 a avut loc in capitala Romaniei o adevarata tragedie, tragedia de la Clubul Colectiv.

In fraza anterioara am folosit formularea “a avut loc”. Nu am spus “s-a intamplat”, “a izbucnit”, “s-a declansat” sau altceva de acest gen. De ce?

Am analizat, in perioada ulterioara producerii evenimentului, stirile, articolele, analizele si informatiile care au aparut in media on-line si off-line despre acest eveniment.

Am concluzionat ca s-au materializat doua curente de opinie principale. Unul este acela al evenimentului care s-a intamplat din neglijenta si incompetenta autoritatilor, precum si a furnizorilor de produse si servicii din domeniul divertismentului. Cel de-al doilea este cel ce apartine conspirationismului. Acesta din urma are si el doua subcurente si anume: conspirationismul Divinitatii, care a pedepsit satanistii si conspirationismul puterilor capitaliste, care doreau inlaturarea unui guvern si a unei clase politice, ce nu se subordoneaza intereselor lor financiare si de profitabilitate.

Mi-am pus urmatoarea intrebare: daca tragedia din Clubul Colectiv a fost una generata de conspirationismul Divin sau de cel Capitalist, atunci noi, cei multi, masa de manevra, am fi fost informati cu privire la strategia conspirativa ce s-a dorit a fi implementata? Adica ne-ar fi informat sau ne-ar fi raportat conspiratorii ca au avut o strategie, de pedepsire sau de eliminare a clasei politice ce detinea puterea si ca strategia si-a atins scopul, cu mai multe sau mai putine pierderi decat s-ar fi planificat?

Raspunsul este extrem extrem de simplu si anume: categoric nu. Nici in contextul unor strategii, nici in alt context conspiratorii nu-si dezvaluie metodele, strategiile, planurile si schemele dupa care desfasoara anumite actiuni intru atingerea unor obiective. Pai conspirator este si tipul ala misto de la bar care si-a pus la cale o strategie de agatat tipe. Ca doar nu-i va spune Printesei: “stii, am avut obiectivul sa petrec o noapte cu tine si dupa aia gata, iar strategia a fost asta.” Sa fim seriosi, niciodata, dar niciodata nu se va intampla asta, adica conspiratorii sa isi dezvaluie scopurile si strategiile aferente acestora.

Avem, asadar, un fenomen social extrem de tragic, ce a avut loc in capitala Romaniei in 30 octombrie 2015. Dar nu stim cu exactitate daca acest fenomen social a fost “regizat” de Divinitate sau de Puteri Capitaliste si nici daca s-a intamplat spontan fara vreo interventie voita, ca o consecinta normala a neglijentei si incompetentei de a asigura si respecta masurile adecvate de protectie impotriva incendiilor.

Pentru ca o astfel de tragedie, ca cea din Colectiv, sa nu fi fost in zadar, e indicat sa invatam ceva important din ea, ceva care sa ne ajute sa evoluam. Asa am ajuns sa contientizez ca fenomenele sociale, ce au loc in jurul nostru, pot fi clasificate cel putin in doua mari categorii: fenomene sociale naturale si fenomene sociale artificiale.

Astfel, am numit fenomene sociale naturale acele fenomene care se produc fara implicarea unei vointe, a unei intentii din partea Divinitatii sau a vreunei Puteri Capitaliste.

Fenomenele sociale naturale sunt firesti, produse ca si consecinte normale ale unor actiuni trecute sau prezente si care scapa controlului constient, voit, planificat, intentionat.

In schimb, fenomenele sociale artificiale sunt opusul celor naturale. Asadar, acestea nu sunt firesti, nu sunt o consecinta normala a unor actiuni involuntare, neplanificate. Ba din contra, fenomenele sociale artificiale sunt o consecinta a unor actiuni planificate, voite, intentionate si constiente, fie din partea Divinitatii, fie din partea Puterii Capitaliste.

Toate actiunile noastre, ca vrem ca nu vrem, produc efecte si consecinte in viitor. Consecintele pot fi naturale, cand vointa noastra sau a Divinitatii nu intervine, sau pot fi artificiale, cand vointa noastra sau a Divinitatii este factorul declansator. Asa se nasc fenomenele sociale naturale si cele artificiale.

Prin analogie, putem afirma ca la fel stau lucrurile si in cazul fenomenelor biologice, care pot fi naturale si artificiale.

Please follow and like us: